Kuchnia

Przepisy, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Wegańskie naleśniki z farszem z tofu

Składniki na naleśniki:

mąka pszenna (50g)

mąka razowa lub gryczana (50g)

mąka ziemniaczana (10g)

woda mineralna gazowana (350ml)

½ łyżeczki soli




Składniki na farsz:

tofu (200g) - opcjonalnie kostka białego chudego sera

2 łyżki keczupu

2 małe pomidory (100g)

1 czerwona cebula (50g)

1 papryka (100g)

1 słodka gruszka (150g)

kilka liści sałaty

koperek

przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:




Naleśniki:

Do naczynia wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, sól i dodajemy wodę gazowaną i wszystko miksujemy na gładkie ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażymy na małym ogniu bez tłuszczu. Z podanych proporcji wychodzi 5szt.




Nadzienie:

Tofu rozdrabniamy, dodajemy łyżkę keczupu, posiekany koperek i łyżkę keczupu. Dodajemy pokrojoną w kostkę słodką gruszkę. Paprykę kroimy w paseczki, pomidory w ósemki, cebulę w paseczki.

Naleśniki układamy tak, żeby jeden zachodził lekko na poprzedni. Naleśniki smarujemy keczupem lub salsą jeśli ma być pikantniejsze. Układamy sałatę, na nią nakładamy całe przyprawione tofu i pozostałe dodatki. Naleśniki zawijamy, spinamy wykałaczkami i kroimy skośnie na kawałki. Z podanych proporcji wychodzi 8 porcji.










Wartość energetyczna całego ciasta na naleśniki – 390kcal




Wartość energetyczna farszu – 400kcal




Wartość energetyczna 1 porcji gotowego naleśnika z nadzieniem – 100kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation