Zwierzęta

Animals, My little monsters., Zwierzaczki

Sałatka z koroną
(2 bardzo duuuże porcje)

4 jajka
pół główki sałaty masłowej
duża papryka
250 g pomidorków koktajlowych
czerwona cebula
ogórek szklarniowy
100 g zielonych oliwek
puszka czerwonej fasoli
puszka tuńczyka w zalewie
garść lisków świeżej bazylii
sól i pieprz
sok z połowy cytryny
3 łyżki oliwy extra virgin

Warzywa myjemy.
Jajka gotujemy na twardo.
Listki sałaty osuszamy i układamy przy zewnętrznej krawędzi talerza , jeden przy drugim, tworząc obręcz.
Ogórka kroimy w plasterki i następnie w ćwiartki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki. Oliwki i pomidorki dodajemy w całości- wszystko razem mieszamy w osobnej dużej misce, dodajemy posiekaną bazylię, odsączonego tuńczyka i odsączoną i wypłukaną fasolkę.
Dodajemy sok z połowy cytryny i oliwę, mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą.
Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do wewnątrz naszych obręczy z sałaty.
Ugotowane jajka kroimy w ćwiartki i układamy z nich koronę na środku każdej porcji.
Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Serwujemy od razu po przyrządzeniu.
Pyszna, sycąca, zdrowa i pełna wartościowego białka kolacyjka.
Miłego wieczoru Wam życzę:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation