Kuchnia

ooo co za ciacho

Tęczowy sernik na zimno
Składniki:

Masa serowa:

2 opakowania Sernika na zimno Dr. Oetkera
1,2 l mleka
1 Barwnik spożywczy w żelu niebieski Dr. Oetkera
1 Barwnik spożywczy w żelu zielony Dr. Oetkera
1 Barwnik spożywczy w żelu żółty Dr. Oetkera
1 Barwnik spożywczy w żelu czerwony Dr. Oetkera
Dekoracja :

0,25 l śmietanki 36%
1 łyżkę cukru pudru
1 Śmietan- fix Dr. Oetkera
Serduszka z czekolady Dr. Oetkera
Przygotowanie:

Najpierw przygotowuję formę o średnicy 20cm, cienko smarując ją masłem. Dwa opakowania Sernika na zimno Dr. Oetker dzielę na cztery równe części, po około 100 g każda. Pierwszą z nich mieszam z 300 ml mleka i pół łyżeczki niebieskiego barwnika. Składniki ubijam krótko mikserem i gdy tylko masa będzie jednolita, przekładam ją do wcześniej przygotowanej foremki. Ważne, żeby nie ubijać masy, aż sernik zgęstnieje. Masę wstawiam na 15 minut do lodówki. W tym czasie przygotowuję następną warstwę. Powtarzam wcześniejszą czynność, ale zamiast barwnika niebieskiego, dodaję pół łyżeczki zielonego. Masę wylewam na wcześniej dodaną warstwę niebieską i wstawiam do lodówki na 15 minut. Zabieram się za trzecią warstwę, tym razem z pół łyżeczki barwnika żółtego i dwóch kropel barwnika czerwonego. Trzecią warstwę również dodaję do reszty w foremce i wstawiam na 15 minut do lodówki. Czwartą warstwę przygotowuję z połową łyżeczki barwnika żółtego. Po dokładnym ubiciu wylewam masę do foremki i wstawiam do lodówki. Po około godzinie zdejmuję obręcz tortownicy. Ubijam śmietankę z cukrem pudrem i Śmietan-fixem. Tuż przed podaniem ozdabiam wierzch sernika bitą śmietaną robiąc dekoracyjne rozetki szprycą. Dodatkowo sernik dekoruję Serduszkami z czekolady Dr. Oetkera. Wyszedł bajkowo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation