Kuchnia

ooo co za ciacho

Tarta razowa - Tarta z bananami

Z czekoladową masą kajmakową i bitą śmietaną.

Razową mąkę można zastąpić zwykłą białą mąką np. tortową.


Składniki:

Razowe ciasto kruche:

• 125 g mąki pszennej razowej
• 80 g masła (lub masła roślinnego, a najlepiej pół na pół), schłodzonego
• szczypta soli
• 3 łyżki brązowego cukru
• 1 małe jajko


Masa kajmakowa z czekoladą:

• 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremowej 36%
• 3/4 szklanki brązowego cukru
• 100 g ciemnej czekolady

oraz:
• 500 ml śmietanki kremowej 36%, bardzo zimnej
• około 4 - 5 łyżek cukru pudru
• 4 - 5 bananów
• sok z cytryny
• 50 g ciemnej czekolady

Forma na tartę o średnicy około 24 cm posmarowana masłem

Przygotowanie:

Razowe ciasto kruche: Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę masło lub masło roślinne, sól oraz cukier. Rozetrzeć palcami masło z mąką, następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto, łącząc składniki w gładką kulę (w razie potrzeby dodać 1 - 2 łyżki wody). Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Składniki można też siekać na stolnicy.
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Zawinąć na wałek i tak przenieść do formy. Ciastem wylepić dno i boki formy. Jeśli będzie się rwało lub trudno je będzie rozwałkować - zamiast dodawać mąki, lepiej wyłożyć formę kawałkami ciasta, doklejając je i ugniatając w wolnych miejscach. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni. Przed pieczeniem ciasto musi być schłodzone.
Formę z ciastem nakryć folią aluminiową, tak aby zakrywała nie tylko dno ale i jej boki. Na wierzch wysypać "obciążenie": suchą fasolę, ryż lub migdały, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 12 - 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Masa kajmakowa z czekoladą: Śmietankę i cukier umieścić w rondelku (najlepiej z grubym dnem) i mieszając zagotować. Gotować przez około 40 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Masa powinna zgęstnieć i zmienić kolor na jasnobrązowy. Odstawić z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać aż całkowicie się roztopi.
Wykończenie: Śmietankę kremówkę (500 ml) ubić na maksymalnych obrotach miksera na sztywną pianę na koniec dodawać po 1 łyżce cukier puder i ubijać jeszcze przez około 2 minuty. Banany obrać i pokroić na plasterki, skropić dużą ilością soku z cytryny. Na kruchy spód wyłożyć masę kajmakową z czekoladą, na wierzch ułożyć banany i przykryć bitą śmietaną (można łyżką lub szprycą czy rękawem cukierniczym). Wierzch posypać wiórkami z ciemnej czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation