Kuchnia

Ciasta, ciasteczka i desery

Sernik pomarańczowy


To taki zwykły sernik na spodzie z herbatników, ale za to z bardzo pyszną warstwą, która cudownie ożywia smak całości. Glazurę zrobiłam z konfitury pomarańczowej, skórki i soku ze świeżej pomarańczy i udekorowałam nią wierzch sernika. Ilość tej glazury zależy od naszych upodobań, można jej dać więcej lub zrobić z mniejszej porcji i tylko delikatnie posmarować wierzch. Sernik wyszedł intensywnie pomarańczowy w smaku, niesamowicie aromatyczny i naprawdę bardzo pyszny:) "


Składniki:

Spód:

150 g herbatników
1/2 łyżki kakao
ok. 55 g masła


Masa serowa:

750 g sera mielonego z wiaderka
1/2 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
2 jajka
skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
sok z 1 dużej pomarańczy


Pomarańczowa glazura:

6-8 łyżek konfitury pomarańczowej (ilość wg uznania)
skórka otarta z 2 pomarańczy
sok z 1 dużej pomarańczy
1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)


Spód: masło rozpuścić i zostawić do wystygnięcia. Herbatniki rozdrobnić na okruszki za pomocą tłuczka lub malaksera, dodać kakao, masło i wymieszać. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać pokruszone herbatniki i rozłożyć równomiernie na spodzie ugniatając łyżką.
Masa serowa: ser, cukier, jajka, proszek budyniowy, skórkę i sok z pomarańczy umieścić w naczyniu i delikatnie zmiksować. Wylać na przygotowany spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec 40-50minut. Pozostawić do wystygnięcia.
Pomarańczowa glazura: Konfiturę pomarańczową podgrzać delikatnie w garnuszku i wymieszać ze skórką i sokiem z pomarańczy. Przestudzić i wyłożyć na wierzch sernika.
Jeżeli natomiast chcemy, żeby ta glazura była bardziej stabilna, można dodać żelatynę. Wówczas należy rozpuścić żelatynę w odrobinie gorącej wody lub soku pomarańczowym, przestudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną glazurę pomarańczową wyłożyć na ostygnięty sernik i wstawić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation