Kuchnia

ooo co za ciacho

Sernik waniliowy z pijanymi wiśniami i czekoladą
Składniki:

na masę serową:

1kg gęstego sera wiaderkowego
3 jajka
2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
0,5 szklanki cukru pudru
4 łyżki śmietany tłustej
łyżka ekstraktu waniliowego (lub opakowanie cukru wanilinowego)
ziarenka z jednej niedużej laski wanilii

na spód:

120g pokruszonych herbatników
60g masła

ponadto:

szklanka wydrylowanych wiśni z alkoholu
100g czekolady mlecznej
2 łyżki oleju

Wykonanie:

Herbatniki wymieszać z masłem. Ugnieść na dnie w formie o wymiarach 32/22cm, podpiec w 180oC przez około 10 minut.

W między czasie przygotować masę serową. Ser utrzeć z cukrem pudrem, dodać ziarenka waniliowe, śmietanę i ekstrakt, wymieszać. Dodawać jajka, jedno po drugim, po każdym dobrze wymieszać. Na koniec wmieszać proszek budyniowy.

Masę wylać na podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć równo wiśnie, lekko wcisnąć w ser. Piec około godziny w temperaturze 160oC. Po wyłączeniu pozostawić sernik w uchylonym piekarniku do wystudzenia, następnie wstawić na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.

Wystudzone lub już schłodzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą z olejem. Wzorek można uzyskać wyciskając czekoladę przez torebkę foliową z odciętym rogiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation