Kuchnia

ozdoby

Orzeźwiające ryżowe ciasto z ananasem
Składniki biszkopt :
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki piwa Książęce Jasne Ryżowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masa ryżowa :
200g ryżu do risotto
1L mleka
3 łyżki cukru
1/2 puszki ananasów krojonych
2 łyżki żelatyny
Składniki polewa :
200g dżemu morelowego
1/2 szklanki cukru
100ml śmietanki 30%
Przygotowanie biszkopt :

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka i wlej piwo. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie masy ryżowej :

Do garnka wlej mleko. Wysp cukier. Wymieszaj składniki i zagotuj. Wsyp ryż i gotuj na wolnym ogniu 20-25 minut co jakiś czas mieszając. Do masy dodaj kawałki ananasa i wymieszaj składniki. Odstaw do ostygnięcia. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklance wody. Przelej do masy ryżowej i wymieszaj składniki. Masę wlej na biszkopt i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.

Przygotowanie polewy :

Czystą patelnię rozgrzej mocno, wsyp na nią cukier. Gdy zacznie się karmelizować wlej śmietanę i wymieszaj składniki. Dodaj dżem i dokładnie połącz składniki. Ostudź. Polewę przelej na stężoną masę ryżową i ponownie włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation