Inne

ryby, frutti di mare...

Fishburger ze świeżego dorsza z dodatkiem kaparów

SKŁADNIKI (4 osoby):

500 g filetów z dorsza
1 cebula drobno posiekana
1 łyżka korniszonów pokrojonych w kosteczkę
1 łyżka kaparów
1 łyżka marynowanej pepperoni pokrojonej w kosteczkę
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
2 łyżki mąki
sól i pieprz
4 łyżki oliwy lub oleju dobrej jakości
4 bułki z sezamem
pomidor
sałata
czerwona cebula

WYKONANIE:

Filety z dorsza rozdrabniamy w blenderze do konsystencji mielonego mięsa.
Przekładamy rybę do miski i dodajemy posiekaną cebulę, kapary, korniszony, pepperoni, zioła, sól i pieprz.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i masę dzielimy na 4 części.
Dłonie oprószamy mąką i z masy mięsnej formujemy 4 burgery.
Przekładamy je na około 1 godzinę do lodówki aby stężały.
Rozgrzewamy na patelni oliwę i przekładamy na nią burgery.
Smażymy na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony aby się ładnie zarumieniły.
Podajemy na bułce z sałatą, pomidorem i krążkami czerwonej cebuli.
Towarzystwo pieczonych ziemniaków zamiast frytek – mile widziane
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation