Inne

ryby, frutti di mare...

Kalmary z chorizo i fasolą


500 g pierścieni z kalmarów (możesz użyć mrożonych)
2 łyżki oliwy
1 pętko (170 g) kiełbasy chorizo
1 puszka (400 g) dużej białej fasoli
oliwa do smażenia

sos:
2 ząbki czosnku
1 filecik anchois
1 łyżka kaparów
1 pęczek kolendry
1 pęczek bazylii
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki (60 ml) oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
sól
pieprz

Przygotuj sos: czosnek, anchois, kapary, kolendrę, bazylię i sok z cytryny zmiksuj blenderem, na koniec stopniowo dolej oliwę i ponownie zmiksuj, dopraw solą i pieprzem.
Kalmary rozmroź i odsącz na sicie. Chorizo pokrój w 0,5-cm plasterki, fasolę odsącz na sicie i przepłucz wodą. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i przesmaż na niej kiełbasę, aż się zrumieni i będzie chrupiąca. Dodaj kalmary i smaż razem ok. 2 minut (ważne - za długo smażone kalmary będą gumiaste). Następnie dodaj fasolę i podgrzewaj, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj sos, wymieszaj i od razu podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation