Kuchnia

CIASTA, CIASTECZKA I INNE SŁODKOŚCI

Proste ciasto cytrynowe.

Składniki:
4 jajka
25 dag cukru pudru
25 dag mąki
szczypta soli
skórka starta z 2 sparzonych cytryn (lub 1 cytryny i 1 pomarańczy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag masła, roztopionego i wystudzonego

Rozgrzej piekarnik do 180 st.C. Posmaruj masłem formę do małego keksu i oprósz je mąką. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z połową cukru. W drugiej misce ubij żółtka z resztą cukru na puszystą masę.
W innej misce wymieszaj mąkę, sól, skórkę cytrynową i pomarańczową oraz proszek do pieczenia i wsyp do masy żółtkowej.
Wlej roztopione masło, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą. Na koniec, ostrożnie mieszając, dodaj pianę z białek.
Przełóż masę do formy, wstaw do piekarnika i piecz 35 - 40 minut. Jeśli czubek noża wbity w środek ciasta jest suchy po wyjęciu, ciasto jest upieczone.
Najlepsze jest tego samego dnia, ale w hermetycznym pojemniku ciasto można przechowywać kilka dni.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation