Biżuteria

Biżuteria, atelier, biżuteria

Tort marchewkowy

Ciasto
Składniki:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
4 jaja
3/4 szklanki oleju
szklanka cukru
łyżeczka sody oczyszconej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
pół szklanki rodzynek
pół szklanki pokrojonego w kostkę ananasa*
Jaja ubić z cukrem na puch, dodać olej oraz przesiane wszystkie suche składniki. Wymieszać, dodać rodzynki, ananasa i marchew.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm, piec w 180ºC przez około godzinę, do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto podzielić na 3 blaty,
Krem
Składniki:
500ml zimnej śmietanki 36%
300g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
skórka otarta z połowy cytryny
Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier i skórkę z cytryny. Wymieszać do połączenia,
Ciasto przełożyć i udekorować kremem, schłodzić kilka godzin w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation