Kuchnia

kulinaria

​Czekoladowo-kawowy sernik na zimno Składniki:

400 g gorzkiej czekolady
45 g masła
100 g biszkoptów
300 g bitej śmietany
500 g kremowego twarożku
Opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao
50 g cukru
400 g śmietany kremówki
3 płaty żelatyny
Słoik dżemu z czarnej porzeczki (225 g)
Olej do formy

Przygotowanie:
Okrągłą formę (26 cm) posmarować olejem. 50 g czekolady posiekać i roztopić w gorącej kąpieli. Masło roztopić. Biszkopty pokruszyć, zmieszać z masłem i czekoladą i ułożyć w formie, docisnąć, aby powstał spód ciasta. Odstawić w chłodne miejsce.

350 g czekolady pokroić i roztopić w gorącej kąpieli. Śmietanę, twarożek, cukier waniliowy, kawę, kakao i cukier dobrze wymieszać i dodać czekoladę. Śmietanę ubić i ostrożnie dodać do masy. Masę nałożyć do formy, wyrównać i wstawić na 4 godziny do lodówki.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Dżem podgrzać z dwoma łyżkami wody i odparować do 200 ml. Zdjąć z ognia. Żelatynę odcisnąć i dodać do dżemu. Dżem wstawić do lodówki i schłodzić, mieszając od czasu do czasu, a następnie rozsmarować na serniku i ponownie wstawić do lodówki. Kiedy stężeje wyjąć i uwolnić z formy.
Artykuł pochodzi z kategorii: Na słodko
Przejdź na początek artykułu
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation