Kuchnia

przepisy - przekąski i przystawki

Pieczone angielskie ziemniaki


duże ziemniaki tej samej wielkości - 4 sztuki
świeżo mielony pieprz - 1 łyżeczka
Knorr Fix Domowe frytki z dipem czosnkowym - 1 opakowanie
śmietana gęsta i kwaśna 30% - 5 łyżek
bulion warzywny - 400 mililitrów
masło - 2 łyżki
gałązka rozmarynu - 2 sztuki
oliwa z oliwek - 3 łyżki

Pieczone angielskie ziemniaki - Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Następnie przekrój wzdłuż na pół.
Porządnie rozgrzej szeroki rondel (najlepiej teflonowy) i wlej oliwę. Połóż ziemniaki płaską stroną na patelnię i smaż kilka minut, aż powierzchnia zrobi się mocno rumiana.
Teraz przekręć ziemniaki na drugą stronę, dodaj rozmaryn, świeże masło i poczekaj, aż się spieni.
Dopraw ziemniaki pieprzem i przyprawą z opakowania Fix Knorr.
Wlej bulion, tak aby sięgał do ¾ wysokości ziemniaków, ale nie zakrywał ich całkowicie. Delikatnie wymieszaj i umieść rondel w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz przez 25 minut. Po upieczeniu ziemniaki powinny mieć chrupiącą powierzchnię i miękki miąższ.
Śmietanę wymieszaj z dipem czosnkowym z opakowania Fix Knorr. Gotowe ziemniaki podawaj z sosem oddzielnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation