Kuchnia
PRZEPISY
Suflet czekoladowy Gordona Ramseya
Składniki:
Do foremek:
25g masła do wysmarowania
drobno starta czekolada
Na masę (crème patisserie):
2 łyżki mąki
2 łyżki drobnego cukru do wypieków
½ łyżeczki mąki kukurydzianej
1 średnie żółtko
1 średnie jajko
4 łyżki mleka
1 łyżka kremówki
25g gorzkiej czekolady 70%
Na ganache
4 łyżki kremówki
50g gorzkiej czekolady 70%, połamanej na małe kawałki
1 łyżka kakao
Na białka
6 średnich białek
85g drobnego cukru
1.Przygotować kokilki i wysmarować je miękkim masłem. Posypać dno drobno startą czekoladą i obracając foremkami dokładnie pokryć boki. Przygotowane kokilki wstawić do lodówki.
2. Crème patisserie. W malutkiej miseczce wymieszać mąkę, cukier i mąkę kukurydzianą. Do małej miski wrzucić żółtko i jajko, wymieszać mikserem na jednolitą masę , dodać połowę mieszanki mąk i krótko zmiksować na niskich obrotach na gładką pastę. Dodać resztę mieszanki mąk i ponownie wymieszać, na gładką pastę.
3. Wlać mleko i śmietankę do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Natychmiast ściągnąć z palnika i dodać czekoladę. Wymieszać, aż się cała dokładnie rozpuści i uformuje gładką masę, nie może być grudek.
4. Stopniowo wmieszać masę czekoladową do pasty jajecznej. Z powrotem przelać do rondelka. Gotować, ciągle mieszając około 5 minut na gładką, gęstą masę. Zdjąć z ognia i ostudzić, mieszając co jakiś czas.
5.Ganache: śmietankę wlać do rondelka i ogrzewać na małym ogniu. Tuż przed zawrzeniem ściągnąć z ognia i dodać czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej, aksamitnej, masy. Stopniowo posypywać kakao, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Zostawić do wystudzenia .
6. Zmiksować crème patisserie i ganache na gładką masę. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni bez termoobiegu. Odmierzyć cukier, oddzielić białka od żółtek.
7. Ubić białka na miękką pianę mikserem. Ciągle miksując, po łyżeczce dodawać cukier. Miksować ciągle, aż uzyskana piana będzie bardzo sztywna.
8. Dwie łyżki piany z białek wmieszać delikatnie do masy czekoladowej łyżką. Ostrożnie, delikatnie wmieszać trzecią część pozostałej piany. Potem następną część i ostatnią. Ostrożnie i delikatnie, żeby nie stracić objętości. Uwaga! To najważniejszy etap przygotowania sufletów.
9. Łyżką przełożyć masę do foremek, aby wypełnić je w ¾ i stuknąć dnem każdej foremki o blat. Następnie wypełnić foremki po sam wierzch. Pieczemy około 12 min. w temperaturze 190°C.
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