Kuchnia

Desery

Tiramisu z czekoladą i amaretto

Składniki na 4-5 porcji:

2 białka
2 żółtka
4 łyżki cukru
250g serka mascarpone
5-6 łyżek likieru amaretto (proszę dodać według własnego gustu)
240ml mocnej kawy
około 200g biszkoptów
50g startej, gorzkiej czekolady
kakao do posypania


1. Białka ubić na sztywno. Dodać 2 łyżki cukru i wymieszać mikserem, aż masa zgęstnieje.

2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru (ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty).

3. Następnie do żółtek dodać serek mascarpone i 2 łyżki likieru, wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać białka i wymieszać delikatnie łyżką.
Miskę z kremem nakryć i wstawić na około 30-60 minut do lodówki.

4. Kawę wymieszać z resztą likieru.

5. Przygotować 4 miseczki lub pucharki. Biszkopty maczać w kawie z likierem, aż trochę zmiękną i układać je po 3-4 na spodzie miseczek (można nawet je jeszcze polać 1 łyżką kawy). Następnie nałożyć 2-3 łyżki kremu, posypać 1-2 łyżeczkami startej czekolady i znów ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów. Na wierzchu rozłożyć resztę kremu, posypać czekoladą i kakao. Wstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation