Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kruche różyczki



Dawno nie piekłam żadnych ciasteczek, dlatego postanowiłam w końcu wypróbować przepis, na kruche ciasteczka o oryginalnym kształcie, który już od dawna czekał na wykorzystanie. Wbrew pozorom te fantazyjne różyczki są bardzo proste do wykonania, wystarczy kilka podstawowych składników i talerzyk kwitnie.

Inspiracja: kruche różyczki



Składniki:

- 200 g zimnego masła
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta soli
- skórka otarta z 1/2 cytryny

Mąkę wymieszać z solą, posiekać z masłem. Dodać puder, żółtka i skórkę cytrynową, posiekać. Szybko zagnieść ciasto i uformować kulę ( jeśli nie będzie chciało się zagniatać można dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody ). Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około pół godziny.

Ciasto cienko rozwałkować ( na 3 - 4 mm ) i wykrawać krążki jednakowej wielkości ( np. mniejszą szklanką ). Krążki układać na sobie po 4 tak, aby zachodziły na siebie, a następnie zwinąć je w rulon. Rulon przeciąć w połowie na 2 części, tak by uzyskać dwie różyczki.

Każdej różyczce rozchylić lekko płatki i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 200 st. C ( w tym czasie, blaszkę z ciasteczkami można schować do lodówki ) i piec ciasteczka około 15 minut, aż zarumienią się na brzegach. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego
sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation