Kuchnia

kuchnia

kolorowa kuchnia: crostini z wędzoną szynką i pomidorami

kolejna propozycja na sylwestrowe ( i nie tylko ) przekąski. tym razem zapiekane bagietki z farszem pomidorowym oraz wędzoną szynką.

składniki na 20 sztuk:

duża bagietka
200 g śmietany 18%
+/- po 1 łyżeczce posiekanej natki pietruszki, szczypiorku, bazylii
2 pomidory
1 mała cebula czerwona lub biała
1/2 łyżki oliwy z oliwek + do smarowania bagietek
1/2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
10 plastrów mocno wędzonej szynki (plastry mają być cienkie i szerokie)

wykonanie:

bagietkę kroimy w kromki o grubości 1 cm. każdą kromkę smarujemy z dwóch stron oliwą i zapiekamy w piekarniku, aż się przyrumienią.
Śmietanę łączymy ze świeżymi ziołami
pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy oliwą, octem oraz solą i pieprzem
plastry szynki przecinamy na połowę i zawijamy w ruloniki.
każdą kromkę smarujemy 1 łyżeczką śmietany, po środku układamy rulonik z szynki, a po bokach nakładamy masę pomidorową.
całość przyozdabiamy listkami bazylii
smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation