Kuchnia

kuchnia

Barszcz Biały - przepis ze Smaker.pl

Przyszedł czas na brata żuru. Oczywiście odpowiednio kwaśny a do tego jajo bądź kiełbasa biała. I do pełni szczęścia świeżo pieczony chleb.
Składniki

1,5 litra bulionu drobiowego
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2-3 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
3/4 szklanki soku z kiszonej kapusty
4-5 ziaren czarnego pieprzu
1 szklanka kwaśnej śmietany
1,5 łyżki mąki ( pszenna )
kilka gałazek swieżego lubczyku ( może być też suszony ok 2 - 3 łyżeczek)
sól
pieprz
majeranek ok. 1,5 łyżeczki
5 - 6 ziemniaków

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Przygotowanie

Do garnka wlać bulion.
Dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Cebulę dodajemy w całości.
Gdy zacznie się gotować, zdejmujemy szumowiny powstałe z ziemniaków i dodajemy marchewki wcześniej starte na grubej tarce.
Dodajemy przyprawy i lubczyk.
Gotujemy ok 60 min na małym ogniu.
Następnie wlewamy sok z kapusty, dodajemy sól ( uważamy bo sok może być dość słony ).
Mąkę mieszamy ze śmietaną, hartujemy łyżką gorącego wywaru, wlewamy do zupy i zagotowujemy.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo lub białą kiełbasą.
Można wybrać obie opcje na raz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation