Design

Inspiracje

Deser tiramisu
Składniki:

500 g serka mascarpone, duża paczka podłużnych biszkoptów, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, likier amaretto, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, 4 jajka, sól, 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

1. Zaparz kawę w szklance, ostudzoną przelej do dużego, głębokiego talerza, dodaj do smaku kilka łyżeczek amaretto.

2. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj cukier, szczyptę soli i cukier waniliowy. Ubijaj wszystko mikserem przez około 5 minut. Do tak przygotowanej masy dodaj mascarpone. Całość dokładnie wymieszaj.

3. Białka ubij na sztywną pianę, po czym połącz je z serową masą.

4. Wracamy do naszej kawy. Na krótką chwilę namocz w niej biszkopty, po czym ułóż je w naczyniu – tak, aby zakryły całe dno.

5. Na tak przygotowaną warstwę biszkoptów wlej połowę masy, połóż kolejną warstwę ciastek nasączonych kawą, a na nią resztę kremu.

6. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na 5-7 godzin. Przed podaniem oprósz go kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation