Kuchnia

Gotowanie

CEBULARZE

Składniki na ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml)
10 g drożdży suchych lub 30 g świeżych drożdży
0,7 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
1 pełna łyżeczka cukru
2 spore szczypty soli
1 łyżka oleju

Składniki na farsz:

5 dużych cebul
3 - 4 łyżki oleju
1 łyżka słodkiej śmietanki (kremówki)
sól i pieprz do smaku
ok. 50 g startego sera żółtego

Jeżeli używamy drożdży świeżych robimy zaczyn (z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek ciepłego mleka przygotowujemy zaczyn) i odstawiamy go w ciepłe miejsce na około 15-20 minut następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
Jeżeli mamy drożdże suche wszystko od razu łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto (około 8-10 minut), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aby wyrosło.
W czasie kiedy ciasto wyrasta robimy farsz.
Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i podsmażamy na oleju. Dodajemy sporą szczyptę soli oraz pieprzu, 4 - 5 łyżek wody oraz śmietankę i dusimy około 10 minut często mieszając (nasza cebula nie powinna się zrumienić). Gotowy farsz odstawiamy do wystygnięcia i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 równych części. Formujemy z nich kulki i układamy na blasze pozostawiając na około 15 minut.
Wyrośnięte kulki spłaszczamy dnem szklanki lub kubka tworząc zagłębienie w którym umieszczamy farsz. Wierzch lekko posypujemy żółtym serem.
Cebularze wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation