Kuchnia

ciasta

tort makowy - przepis
blaty z masy makowej:
• 850 g masy makowej z bakaliami (domowej, 1/2 tego przepisu)
• 4 łyżki kaszy manny (suchej)
• 6 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
nasączenie:
• 4 łyżki likieru wiśniowego (kirsch, wiśniówka)
• 1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy (podwójne espresso)
• 1 łyżka cukru
przełożenie:
• 1 słoiczek konfitury wiśniowej z całymi owocami
• 1 szklanka wiśni z kompotu lub mrożonych
mus kawowy:
• 250 ml śmietanki kremowej do deserów 36%, bardzo zimnej
• 2/3 szklanki cukru pudru
• 500 g sera mascarpone
• 4 - 5 łyżek zaparzonej mocnej kawy (podwójne espresso)

boki i wierzch:
• posiekane obrane orzechy laskowe
• kilka łyżek kakao


przygotowanie:
blaty z masy makowej: tortownicę o średnicy 21 - 23 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. piekarnik nagrzać do 175 stopni. masę makową wraz z bakaliami wymieszać z kaszą manną. Żółtka utrzeć na puszysty krem (około 7 minut). oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. połączyć masę makową z żółtkami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. piec przez 40 - 45 minut. ostudzić. pokroić na 3 poziome blaty, gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone. można upiec 1 - 2 dni wcześniej i schłodzić dla łatwiejszego przekrojenia.
mus kawowy: zimną śmietankę kremową ubić razem z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę. delikatnie wymieszać łyżką z serem mascarpone, a następnie z ostudzoną kawą. wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
nasączenie: wymieszać likier wiśniowy z kawą i cukrem. w przypadku bardzo wilgotnych blatów (np. z gotowej masy makowej) nasączenie należy odpowiednio ograniczyć.
przełożenie: pierwszy blat makowy ułożyć na tortownicy i skropić go 1/3 nasączenia. rozsmarować całą konfiturę razem z wiśniami, wyłożyć 1/3 musu kawowego. przykryć drugim krążkiem, skropić go 1/3 nasączenia, następnie wyłożyć 1/3 musu kawowego i rozłożyć wiśnie z kompotu (lub rozmrożone i odsączone na sicie). położyć ostatni krążek, skropić resztą nasączenia. pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach tortu.
boki i wierzch: boki posypać posiekanymi orzechami laskowymi, wierzch posypać obficie kakao (najlepiej zrobić to przed samym podaniem). wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation