Kuchnia

Najlepsze serniki na zimno

Sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
Spód:
100g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
100g ciastek kakaowych
90g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Masa serowa:
500g gotowego sera na sernik
330g jogurtu greckiego
400-450g umytych, obranych truskawek
7 łyżeczek żelatyny
160g cukru pudru
4 łyżeczki cukru wanilinowego
3 łyżki soku z cytryny
Mus truskawkowy:
350-400g umytych, obrany truskawek
4 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru (możemy dodać mniej)
Do ozdoby:
200-250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
3-4 łyżeczki cukru pudru
parę całych truskawek



Spód:
1. Ciastka pełnoziarniste i kakaowe zmielić na piasek. Przełożyć do miseczki i dodać masło, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22-23cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i delikatnie docisnąć.

Masa serowa:
2. Do żelatyny dodać 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Następnie odstawić do przestygnięcia.

3. Do dużej miski przełożyć ser, dodać jogurt, cukier puder, cukier wanilinowy i ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą.

4. Zmiksować na mus 150g truskawek. Dodać do nich sok z cytryny i wymieszać. Resztę truskawek pokroić na kawałki.

5. Do masy serowej dodać mus z truskawek i wymieszać łyżką. Następnie do przestygniętej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, aż składniki dobrze się połączą i wlać żelatynę do reszty masy serowej, dokładnie wymieszać. Jeśli masa od razu nie zrobi się bardzo gęsta, proszę włożyć ją na chwilę do lodówki.

6. Do gęstej masy serowej dodać pokrojone truskawki, wymieszać łyżką i przełożyć masę do przygotowanej na początku tortownicy. Włożyć ciasto do lodówki na 1-2 godziny.

Mus truskawkowy
7. Żelatynę, jak poprzednio, rozpuścić w bardzo ciepłej wodzie i wymieszać, aż żelatyna się rozpuści, odstawiać na chwilę do przestygnięcia.

8. Truskawki zmiksować na mus, dodać cukier puder, żelatynę i wymieszać. Gotowy mus przełożyć na ciasto w tortownicy i wstawić je do lodówki na parę godzin.

9. Gotowy sernik delikatnie wyciągnąć z tortownicy (nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy). Ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Przełożyć ją do szprycy lub woreczka foliowego z metalową końcówką – u mnie wilton M1 i udekorować wierzch sernika (możemy również bitą śmietanę wyłożyć łyżką na wierzch sernika i równomiernie rozprowadzić). Na środku układamy truskawki.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation