Kuchnia

KUCHNIA

Śląskie kluseczki z mięsnym nadzieniem -> http://okolicepalnika.blox.pl/2013/11/Slaskie-kluseczki-z-miesnym-nadzieniem.html
Potrzebujemy:

Ciasto

1 kg ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
pół łyżeczki soli
250

Farsz

250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
cząber

Sos

500 ml bulionu wołowego
3 łyżki mąki
3 łyżki masła
liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
1 mała cebula



Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Ziemniaki gotujemy, a następnie przeciskamy przez praskę, tak aby nie miały grudek. Studzimy. Ziemniaki równomiernie rozkładamy na dnie garnka, wyjmujemy 1/4 masy a brakujące miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy resztę ziemniaków, jajka oraz sól, a następnie wyrabiamy na gładką masę. Odstawiamy pod przykryciem.

W garnku podsmażamy mięso. Gdy zacznie przywierać do ścianek zalewamy je bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok 15-20 minut. Odcedzamy, zachowując bulion. Wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy. Do mięsa dodajemy jedną cebulę podsmażoną razem z czosnkiem. Przyprawiamy.

Ciasto dzielimy na równe, niewielkie porcje. Każdą z nich rozpłaszczamy, wykładamy na nią farsz, a następnie formujemy kulki. Kluseczki wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Po tym jak wypłyną na powierzchnię, powinny się jeszcze gotować około 3-4 minut.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 3 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie, aż wszystko się połączy. Podsmażamy ciągle mieszając, aż mąką nabierze ciemnego, brązowego koloru. Bulion redukujemy w osobnym garnku, gdy odparuje go mniej więcej 1/4 dodajemy do niego podsmażoną cebulę oraz zasmażkę z mąki. Dokładnie mieszamy. Tak powstały sos możemy jeszcze dodatkowo przetrzeć przez sitko, jednak nie jest to konieczne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation