Kuchnia

Jedzonkowo

tapenada

fantastyczna pasta kanapkowa z oliwek. lekko chrupiąca bagietka z aromatycznymi oliwkami przywodzi wspomnienia mijającego lata. Świetna zakąska do piwa lub wina. wielbiciele filetów anchois mogą je również dodać do składu obok lub w miejsce suszonych pomidorów.

200g czarnych oliwek
100g suszonych pomidorów w zalewie
1 ząbek czosnku
1 łyżka kaparów
50 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz, chili
świeża bazylia
bagietka, suszona bazylia i oregano


oliwki, pomidory, czosnek, kilka liści bazylii i kapary miksujemy razem z oliwą. oliwę dozujemy na oko aby osiągnąć idealną konsystencję pasty. dodajemy sól, pieprz oraz chili do smaku.

bagietkę kroimy i lekko skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną z suszoną bazylią oraz oregano, wstawiamy pod grill w piekarniku (220 stopni) i lekko zrumieniamy. smarujemy tapenadą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation