Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

ZUPA JARZYNOWA
Składniki:
2 udka z kurczaka
pęczek młodej włoszczyzny (2-3 marchewki, pietruszka, por, seler)
1/4 kalafiora
1 kalarepka
garść fasolki szparagowej
2 łyżki posiekanego kopru
liść laurowy, 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
sól i pieprz
1-2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu (opcjonalnie)

Wykonanie:
Udka z kurczaka zalać wodą (około 1,5 litra). Zagotować i usunąć tzw. szumowiny.

Dodać pokrojoną drobno włoszczyznę, fasolkę szparagową, kalarepkę, kalafiora, 1 łyżkę posiekanego kopru oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach). Doprawić do smaku solą i gotować na średnim ogniu około 30-40 minut, aż mięso i wszystkie jarzyny będą miękkie (ale nie rozgotowane!). Na koniec wyjąć udka, oddzielić mięso od kości i drobno pokroić. Mięso dodać z powrotem do zupy.

Przed podaniem dodać resztę koperku oraz śmietanę lub jogurt.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation