Kuchnia

wypieki

lava cace - fondant czekoladowy
składniki:

2 tabliczki ciemnej czekolady (75% kakao)
2 jajka
2 łyżeczki cukru
2 łyżki masła
czekoladę stop w kąpieli wodnej. odłóż 4 kostki - przydadzą się później. kiedy czekolada się roztopi dodaj cukier i wymieszaj. kiedy czekolada trochę ostygnie dodaj żółtka i ubite białka.
przygotuj naczynia do zapiekania. możesz użyć kokilek do sufletów. wysmaruj je masłem i wlej czekoladową masę. rozgrzej piekarnik do 200oc. w każdej z porcji zanurz po dwie kostki czekolady i odstaw na 15 minut by się schłodziły. następnie wstaw do piekarnika. piecz maksimum 10 minut. w tym czasie deser wyrośnie. po wyciągnięciu odstaw jeszcze na 3 minuty. odwróć foremki na talerzu i podawaj natychmiast!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation