Kuchnia

wypieki

Serniczki mleczne z jagodami

Deser jest szybki w przygotowaniu, nie wymaga użycia piekarnika, a biel masy serowej i bitej śmietany ładnie komponuje się z ciemnofioletowymi owocami.


Serniczki mleczne z jagodami

Spody:

100 g kruchych kakaowych ciastek
60 g stopionego masła


Masa serowa:

400 g sera śmietankowego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
½ szklanki mleka w proszku
2 łyżeczki żelatyny
2/3 szklanki cukru pudru


Dekoracja:

250 g śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
1 fix do ubijania śmietany
1 szklanka jagód


Ciastka zmielić, dodać stopione masło. Wylepić dna silikonowych foremek na muffiny.

Żelatynę wsypać do zimnej kremówki. Poczekać aż napęcznieje, a następnie podgrzewając na małym ogniu rozpuścić. Przestudzić. Część sera włożyć do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać. Całość przełożyć do reszty sera. Dodać mleko w proszku oraz cukier puder. Masę wyłożyć na ciasteczkowe spod i wyrównać powierzchnię. Włożyć na do lodówki, a by masa całkowicie stężała.

Zimną śmietanę ubić z fixami i cukrem. Wyłożyć na wyjęte z foremek serniczki. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone jagody. Schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation