Kuchnia

Przepisy i nie tylko

Warzywa bogate w błonnik, które pomogą Ci schudnąć!

Karczochy
Niska zawartość tłuszczu i duża ilość błonnika sprawiają, że karczoch to jeden z najlepszych spalaczy tłuszczu. Karczochy są również dużym źródłem kwasu foliowego, który pomaga zminimalizować ryzyko chorób serca. Te pyszne warzywa obfite są również w potas i witaminę C.
Szparagi
Przy szparagach możesz odpuścić sobie liczenie kalorii. Jedna łodyga ma ich zaledwie.. 4. Mają za to mnóstwo błonnika i wartościowych antyoksydantów, które nie tylko świetnie wpływają na stan naszego zdrowia, ale znacznie odmładzają wygląd naszej skóry. Najsmaczniejsze są te o grubszej łodydze.
Buraki
Są świetnym dodatkiem do sałatek i... hamburgerów. Obfitują w błonnik, dzięki czemu poprawiają trawienie. Zawierają też mnóstwo wartościowego żelaza i wapnia, który odgrywa ogromną rolę w utracie wagi
Seler
Składa się w 95% z wody, dzięki czemu daje uczucie sytości przy małej liczbie kalorii. Dodatkowo zawiera witaminę A, witaminę K i potas, które wpływają na funkcjonowanie całego organizmu.
Sałata
Od roszponki po rukolę sałaty będą świetnym wyborem, jeśli chcesz stracić na wadze. Dwie filiżanki to tylko 15 kalorii i mnóstwo beta-karotenu. Na jakiś czas zapomnij o sałacie lodowej, która ma najmniej wartości odżywczych spośród wszystkich rodzajów sałat.
Groszek
Świeży groszek jest doskonałym źródłem minerałów takich jak żelazo. Dodatkowo zawiera mnóstwo witaminy K i witaminy B1, która poprawia pracę serca i niweluje zmęczenie, żebyś miała mnóstwo energii do ćwiczeń!
Papryka
Jest bogata w przeciwutleniacze, a ostra papryka dodatkowo zawiera kapsaicynę, która wyraźnie podkręca metabolizm i pozwala spalać kalorie. Dodatkowo zawiera witaminy A, C i K, które wpływają na kondycję skóry.
Rzodkiewka
Nie jest bogata w błonnik, przez co często jest lekceważona, ale ma bardzo duży wpływ na trawienie. Zawiera kwas foliowy i witaminę C, dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne. Świetnie wzbogaca smak sałatek i kanapek.
Szpinak
Niezastąpione źródło żelaza, magnezu oraz witamin B6, C i K. Może być przygotowany na wiele sposobów, dzięki czemu trafi w gust wielu wybrednych smakoszy. Możesz dodać go do sałatek lub ugotować samodzielnie na parze.
Szalotka
Jest niskokaloryczna a dodatkowo moczopędna, dzięki czemu pozwala pozbyć się nadmiernej ilości wody z organizmu. Mają delikatniejszy smak niż cebula, a związki siarki w niej zawarte pomagają w spalaniu węglowodanów, nie dopuszczając by zmieniły się w tłuszcz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation