Kuchnia

dania

frittata szpinakowa

- 450g szpinaku mrożonego
- 5 jajek
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 duża cebula
- 1 duży pomidor
- szczypiorek
- przyprawy: kostka warzywna, zioła prowansalskie, papryka ostra.
- grzanki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

( można dodać fety, sera żółtego, kawałek mięsa, w skrócie wszystko co mamy w lodówce i fajnie się połączy)

Szpinak rozmrażamy na patelni mieszając go co jakiś czas, w między czasie kroimy wszystkie warzywa. Jajka rozbijamy do naczynia rozbełtując je z jogurtem i dodając przypraw ( prócz kostki ). Na osobnej patelni (najlepiej z metalową rączką, ponieważ później będziemy ją wkładać do piekarnika) rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulkę, gdy już się zarumieni możemy dodać resztę warzyw i kostkę, smażymy je około 5 minut. Jeżeli szpinak nam się całkowicie rozmroził możemy dodać go do mieszanki warzyw, smażąc wszystko jeszcze kilka chwil. Teraz na patelnie wylewamy mieszankę jajek z jogurtem i czekamy aż delikatnie się wszystko zetnie ( 4 min ) a następnie wkładamy patelnię do piekarnika gdzie wszystko się zapiecze. Ja osobiście nie patrzyłam na zegarek ile moja frittata była w piekarniku, ponieważ co jakiś czas zaglądałam i sprawdzałam ale myślę, że trwało to mniej więcej 10 minut. I gotowe, dodatkowo można na jeszcze ciepłe danie położyć kawałki sera żółtego aby zdążył się roztopić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation