Kuchnia

Szarlotki

Postrzępiona szarlotka,
1 1/2 szklanki mąki pszennej

1 1/2 szklanki mąki krupczatki

6 żółtek

1 margaryna

1 łyżka smalcu

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia



Wszystkie składniki razem posiekać nożem na stolnicy. następnie zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć ja w folie spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.



1 1/2 kg jabłek (najlepsza będzie szara reneta)

3 łyżki cukru

sok z połówki cytryny

6 białek

1 szklanka cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej



Obrane jabłka utrzeć na tarce o grubych oczkach. Odparować w garnku dodając kilka łyżek wody. Pod koniec dodać 3 łyżki cukru. Odstawić do wystygnięcia, po czym już do ostudzonych dodać sok z cytryny.


Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blachę. Na warstwę ciasta nałożyć jabłka , wyrównać.

Białka ubić na sztywna pianę, dodając stopniowo szklankę cukru. Jak piana będzie bardzo sztywna wymieszać ją z mąką ziemniaczaną. Pokryć pianą warstwę jabłek. Pianę natomiast przykryć drugą warstwą ciasta, tym razem utartą na tarce o grubych oczkach.

Piec 45-50 minut w temperaturze 180-200* C. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation