Kuchnia

słodkości.

Muffinki bananowo-owsiane

składniki,
12 sztuk:

1 1/2 szklanki maki razowej
(ew. pszennej)
2/3 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki jogurtu
50 ml oleju roślinnego
1 duże jajko
3 bardzo dojrzałe banany

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 185 stopni Celsjusza, formę do muffinów należy wyłożyć papilotkami. Rozgnieść banany na pure. Do miski przesiać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz płatki owsiane i cynamon. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: jogurt z olejem, jajkiem i esencja waniliową. Dodać pure bananowe i wymieszać, następnie wlać do składników suchych i delikatnie przemieszać.
Napełnić ciastem foremki do muffinów d 2/3 wysokości. Piec ok. 25 minut, aż muffiny będą złoto brązowe, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation