Kuchnia

tiramisu

Irlandzkie Tiramisu wg. Nigella Lawson

Deser ten to cudowna kombinacja kawy, pożywnego twarożku, kakao i gorzkiej czekolady, która "stawia na nogi umarłego". Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie − zwłaszcza w upalne dni. Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony i je się zwykle do kawy espresso.

Składniki
350ml kawy espresso wystudzonej; zrobionej z 350ml wody i 9 łyżeczek rozpuszczalnej kawy espresso
250ml kremowego likieru Baileys
2 x 200g paczki Savoiardi (włoskich herbatników)
2 jajka
75g drobnego cukru
500g serka mascarpone
2 1/2 łyżeczki kakao
Sposób przyrządzenia

W płytkiej misce wymieszaj kawę z 175ml likieru Baileys. Herbatniki zanurz w przygotowanym płynie i pozwól im nasiąknąć z każdej strony, tak by były wilgotne, ale nie mokre. Ułóż warstwę namoczonych herbatników w szklanym naczyniu.

Oddziel białka od żółtek; pozostaw białko z jednego jajka. Wymieszaj dwa żółtka z cukrem, następnie dodaj 75ml likieru Baileys i serek mascarpone. Całość wymieszaj tak by powstała puszysta masa.

Ubij białko z jednego jajka i dodaj do masy z serka mascarpone. Następnie połowę masy rozsmaruj na ułożonych wcześniej herbatnikach.

Ułóż kolejną warstwę namoczonych herbatników i rozsmaruj na nich resztę masy serowej.

Przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki na noc. Bezpośrednio przed podaniem posyp wierzch tiramisu 2 1/2 łyżeczki kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation