Kuchnia

Desery

Krówka inaczej
Składniki biszkopt : 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mąki, 1 łyżka kakao.

Składniki masa : 1L śmietanki 36%, 1/2 szklanka cukru pudru, 4-5 łyżeczek żelatyny.

Składniki masa kajmakowa : 1 puszka masy kajmakowej, 1 szklanka pokrojonych orzechów arachidowych lub posypki orzechowej.

Przygotowanie biszkopt : Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Żółtka utrzyj z 1/4 szklanki cukru na puszysta masę. Białka natomiast ubij na sztywną pianę na koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białek delikatnie wlej masę z żółtek i ostrożnie połącz składniki. Dodaj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj składniki aż wszystko się połączy. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Blaszka 25 cm x40 cm.

Przygotowanie masa : Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości gorącej wody. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnym strumieniem wlej żelatynę cały czas mieszając.

Przygotowanie masa kajmakowa : Puszkę z masą kajmakową włóż do wrzątku i gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut.

Przygotowanie ciasto : Ostudzony biszkopt przekrój na 2 części. Wylej na jedną cześć biszkoptu masę śmietankową i przykryj drugim biszkoptem. Na górze rozsmaruj masę kajmakową i posyp orzechami. Ciasto włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation