Kuchnia

zapiekane różności

musaka
700 g mieszanego mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego)
6 łyżek żółtego tartego sera
3 1/2 łyżki mąki
3 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 pomidory
2 jajka
1 bakłażan
1 szklanka mleka
1/2 cebuli
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka masła
1/2 szklanki wody
1/4 łyżeczki cynamonu
oliwa do smażenia
kilka liści bazylii
sól, pieprz
Przygotowanie bakłażana: Kroimy bakłażana na 1 cm kawałki. Solimy i umieszczamy w piekarniku. Grillujemy przez 15 minut w 180°C. Wyciągamy z piekarnika i umieszczamy w misce, polewamy odrobiną oliwy z oliwek, dodajemy posiekane liście bazylii oraz zmielony pieprz. Odkładamy na bok.

Na mięsne nadzienie: Na dużej patelni rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek. Cebulę drobno kroimy, siekamy ząbki czosnku. Dodajemy cebulę i smażymy przez 10 minut, aż cebula będzie miękka i złocista. Dodajemy czosnek, mięso mielone i smażymy na jasnobrązowy kolor. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory kroimy i dodajemy z przecierem do mięsa, doprawiamy cynamonem i oregano. 1 1/2 łyżki mąki mieszamy z zimną wodą, dodajemy do sosu, chwilę podgrzewając mieszamy kopystką do uzyskania kremowej konsystencji.

Na beszamel: Jajka mieszamy z 6 łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki. Resztę mleka podgrzewamy w rondelku i dodajemy masło, aż się roztopi. Stopniowo dodajemy mieszankę jajeczną. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając metalową trzepaczką aż uzyskamy gładką, gęstą konsystencję. Dodajemy 4 łyżki sera i doprawiamy solą i pieprzem.

Na koniec: Natłuszczamy foremkę do pieczenia, my użyliśmy foremki o średnicy 22 cm. Na dnie wykładamy masę mięsną, na niej wykładamy warstwę bakłażana i wszystko polewamy sosem beszamelowym. Wygładzamy łopatką i posypujemy pozostałymi 2 łyżkami sera. Umieszczamy w piekarniku, zapiekamy przez 30 minut w 200°C, aż wierzch będzie ładnie złoty i chrupiący. Pozostawiamy do ostygnięcia na 15 minut przed podaniem. Dekorujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation