Kuchnia

kuchnia

Zapiekanka z gnocchi i warzywami
Zapiekanka z gnocchi i warzywami to szybki pomysł na obiad. Wystarczy poddusić warzywa na patelni, ugotować gnocchi a na koniec wszystko zapiec pod mozzarellą i gotowe :)

Składniki:

1 żółta papryka
1 czerwona papryka
500 g gnocchi
200 g świeżego szpinaku
100 g czerwonego pesto
250 g pomidorów z puszki
20 g świeżej bazylii
100 g mozzarelli
2 łyżki parmezanu
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz
Przepis:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Papryki drobno kroimy i wrzucamy na patelnię. Smażymy około 8 min aż zmiękną. Gotujemy wcześniej przygotowane lub kupione gnocchi. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do papryk dodajemy umyty szpinak (jeżeli patelnia jest zbyt mała dzielimy wszystkie składniki na dwie części i smażymy na dwóch patelniach). Całość smażymy do momentu gdy woda ze szpinaku odparuje. Dodajemy ugotowane gnocchi, pesto, pomidory z puszki i bazylię. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Chwilę podsmażamy mieszając do połączenia wszystkich składników. Zawartość patelni przenosimy do żaroodpornego naczynia. Na wierzch kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę, posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika na kilka minut (do roztopienia i przyrumienienia sera).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation