Kuchnia

Dobre książki

Gotuj z Cukiereczkiem

Makaron smażony z kurczakiem, papryką i pieczarkami
Dzisiaj przedstawiam Wam mój hit obiadowy! :) Makaron z warzywami i kurczakiem to danie, które przygotowuje bardzo często na obiad. Po pierwsze jest mega pyszne, po drugie robi się je bardzo szybko, po trzecie smakuje super na ciepło i na zimno - więc mogę je spokojnie zabrać ze sobą na uczelnię. Uwierzcie mi na słowo, zachwyci Was smak tak przygotowanego makaronu. Sekret tkwi we wcześniejszym podpieczeniu makaronu. Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie! :)

Składniki:
makaron nitki 250g
sól,
2 kostki bulion wołowy
sos sojowy 100ml
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 pierś z kurczaka
pieczarki 250g,
olej do smażenia

Przygotowanie:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Kurczaka kroimy na mniejsze części i marynujemy w przyprawie do kurczaka. Na blachę wysypujemy makaron i wstawiamy go do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut – tzn. do momentu aż się zarumieni. W tym czasie podsmażamy kurczaka na rumiano. Na drugiej patelni podsmażamy paprykę i pieczarki do miękkości. Lekko przestudzony makaron wrzucamy na patelnię, zalewamy wodą tak, aby wystawała 1 cm ponad makaron, wkruszamy kostki i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia kostek. Całość przykrywamy i gotujemy pod przykryciem do momentu wchłonięcia wody. Ewentualnie, gdyby makaron był jeszcze twardy można podlać wrzątkiem. Kiedy makaron będzie gotowy łączymy go z sosem sojowym, z warzywami i kurczakiem i podajemy. Smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation