Kuchnia
przpisy
maksymalnie czekoladowa tarta. wyłącznie! dla jej zdeklarowanych miłośników. z kruchym kakaowym spodem, nadzieniem z a'la brownie oraz ganache na wierzchu. tartę możecie upiec bez żadnych dodatków, ale dla przełamania gorzkiego smaku czekolady polecam urozmaicić ją jednak o świeże owoce, konfiturę (idealnie sprawdzi się morelowa, wiśniowa), kawę lub słodką, kruchą chałwą. mniam!
składniki na kruchy spód:
125g masła, o temp. pokojowej
50g cukru pudru
1 żółtko
150g mąki pszennej
25g gorzkiego kakao
duża szczypta soli
składniki na część chałwową:
100g chałwy
100ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki sera mascarpone
oraz:
100-150g chałwy, grubo pokruszonej
składniki na część czekoladową:
2 jajka
2 łyżki cukru brązowego
100g czekolady gorzkiej 72%
75ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka mąki pszennej
składniki na ganache:
100ml śmietanki kremówki
100g czekolady gorzkiej 72%
1 łyżka likieru czekoladowego
kruche ciasto. foremkę na tartę (okrągłą 24cm lub prostokątną 35x11cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. mąkę i kakao przesiać z solą. masło ubić z cukrem przez kilka minut. dodać żółtko, zmiksować. stopniowo dosypywać sypkie składniki aż wszystko się połączy. utworzyć z ciasta dysk. owinąć w folię i schłodzić 1h. następnie cienko rozwałkować np. między dwoma kawałkami folii spożywczej i wyłożyć nim foremkę, zmrozić ok. 30 minut (ja zazwyczaj wkładam ciasto na całą noc do lodówki). ciasto w foremce wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem lub fasolą i piec 16 minut w 175st. c, następnie ściągnąć papier z fasolą i dopiec jeszcze 8 minut. ostudzić.
część chałwowa. chałwę utrzeć ze śmietanką i serkiem na gęsty krem, można w blenderze. jeśli masa jest za rzadka należy ją schłodzić w lodówce.
część czekoladowa. jajka ubić z cukrem na jasny, puszysty krem. w kąpieli wodnej roztopić czekoladę z kremówką. ostudzić. mąkę przesiać. do jajek wlać czekoladę i zmiksować na małych obrotach miksera, następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
na ostudzony kruchy spód wyłożyć część chałwową, posypać równomiernie pokruszoną chałwą, a następnie zalać masą czekoladową. pieczemy ok. 10 minut aż krem się zetnie.
ganache. podgrzać śmietankę. zalać posiekaną czekoladę i wymieszać na gładko razem z likierem. cały przelać na ostudzoną tartę.
buon appetito! :)
YTVkYTNiYjg6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc289ZwwkEx0IeW9GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDD8SAC41HyBIdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDCYJBExhFntPN1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAkiASo/Ey8cekgAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3cfN2xiCHAzbCt7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHE9wYXpHaSkiaR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdEBVNEnc0Oi4vEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8cNkgDCk5LFmVUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA0neRdFJFs8Q2w9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtFx9YECpiAi5bAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllzBSQoKwk/Lkg6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQk4IXhTAxtZRXtiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBVjeEY8BwITfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4F3gsMRZYcEI3TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=