Kuchnia

serniki

Bananowe sernikobrownie owsiane

Owsiany czekoladowo- bananowy spód, słodki twaróg= świetny smak bez wyrzutów sumienia. Właściwie nie wiem czy można to ciasto nazwać sernikobrownie, ale tak mi się jakoś skojarzyło :) Płatki owsiane jak wiadomo zawierają witaminy z grupy B i błonnik, banan ma potas i jest lekkostrawny, a chudy twaróg dostarcza białka. Sama przyjemność :)

Składniki na małą blachę:

''BROWNIE'':
2 dojrzałe banany
pół szklanki mieszanki płatków owsianych i otrębów
2 łyżki kakao
3 łyżki ksylitolu lub cukru lub płaska łyżeczka stewii
1 jajko
3 czubate łyżki gęstego jogurtu
łyżeczka lnu mielonego, czubata łyżka mąki
SERNIK:
3/4 kostki twarogu chudego
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 duże jajka
6 łyżek ksylitolu/cukru/ łyżeczka stewii
łyżka budyniu waniliowego (albo skrobii kukurydzianej/ziemniaczanej)
Składniki na brownie blendujemy ze sobą, na końcu dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką. Masę brownie przekładamy do foremki wysmarowanej cienko olejem. Składniki na sernik dokładnie mielimy blenderem, masa będzie lekko płynna. Sernikową masę wylewamy na spód brownie. Można ozdobić wierzch kleksami z masy brownie. Pieczemy ok. 20-30 minut w 170 stopniach (aż do lekkiego zarumienienia boków). Studzimy w uchylonym piekarniku. Zajadamy po kilku godzinach :)
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation