Kuchnia

kuchnia

BEZOWE TARTALETKI WIELKANOCNE
vegazone.blox.pl



składniki:

6 żółtek

3 średnie pomarańcze

3 łyżki soku z cytryny

pełna szklanka białego cukru

180g masła



wykonanie:

1. Pomarańcze dokładnie myjemy (najlepiej szczoteczką lub czysta gąbką do naczyń). Z dwóch ścieramy skórkę (tylko pomarańczową część). Wyciskamy w nich sok, który warto przetrzeć przez sitko, aby oddzielić ewentualne pestki i grubsze błony.

2. Sok umieszczamy w garnku i gotujemy około 5 minut, aby odparowała z niego mniej więcej połowa wody.

3. W między czasie cukier ucieramy z żółtkami i miękkim masłem na jednolitą masę, a następnie wraz ze skórką pomarańczową i sokiem z cytryny dodajemy do zredukowanego soku pomarańczowego. Gotujemy na wolniutkim ogniu lub w kąpieli wodnej przez kilka minut, aż orange curd zacznie gęstnieć. Nie musi być tak gęsty, aby łyżka w nim stała, bo zgęstnieje jeszcze w lodówce. Na koniec zdejmujemy garnek z ognia, a krem znów przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórki pomarańczowej i nadać mu gładkiej konsystencji. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Orange curd to przepyszny i bardzo uniwersalny krem. Możecie go również wykorzystać do naleśników, deserów warstwowych, przekładania ciast i tortów. Polecam.



Gdy bezy ostygną, a orange curd schłodzi się, umieszczamy krem w szprycy i nakładamy "żóltka" na "białka".

Alleluja! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation