Kuchnia

Ciasta

Skubaniec z jabłkami
Składniki na blaszkę o wymiarach 24x24 cm:

3 szklanki maki

3 łyżki cukru pudru

200 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 jajka

3/4 szklanki cukru

2 łyżki kakao

5 dużych jabłek

cynamon



Z 2,5 szklanek mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, 4 żółtek i miękkiego masła zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 3 części:

- największą,

- średnią, do której dodajemy kakao,

- najmniejszą, do której dodajemy pozostałe pół szklanki mąki.





Największą częścią ciasta wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 2 pozostałe części zawijamy w folię i dajemy na chwilę do zamrażalnika.

W między czasie prażymy jabłka z cynamonem, gdy są zbyt kwaśne można dodać trochę cukru. Ostudzone i uprażone jabłka wykładamy na spód ciasta. Na to dodajemy część ciasta z kakao - można zetrzeć jeżeli jest wystarczająco zmrożone, ale ja po prostu skubałam i równo rozłożyłam na cieście.

4 białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Pianę wykładamy na ciemną część ciasta, a na to "skubiemy " ostatnią białą część.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation