Kuchnia

francuskie ciastka...

Ciastka francuskie z jabłkami

Składniki

ciasto francuskie - 1 opakowanie
jabłka - 2 sztuki
rodzynki - 2 łyżki
cynamon - 1/4 łyżeczki
cukier - do smaku, w zależności od słodyczy użytych jabłek
mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
jajko - 1 szt

Sposób przygotowania

Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Włóż do rondelka, dodaj 1/3 szklanki wody, rodzynki, cynamon i cukier. Gotuj na małym ogniu, aż jabłka lekko zmiękną, nie będą jednak rozgotowane. Mąkę rozmieszaj w 2 łyżkach zimnej wody, wlej do jabłek i dokładne rozmieszaj. Przestudź.

Z zimnego ciasta wykrój kwadraty. Na kwadracie ułóż na środku nadzienie, brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Sklej brzegi. Wierzch posmaruj jajkiem, natnij nożem poprzeczne linie (przez nie ucieknie nadmiar pary wodnej z nadzienia). Piecz w temp. 220 oC do zezłocenia wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation