Kuchnia
ciasta
Eklerki
Składniki
1 porcja ciasta ptysiowego
Na krem:
1,5 szklanki mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kremówki 30-36%
1 łyżka zagęstnika do bitej śmietany
Na polewę:
4 łyżki masła
4 łyżki śmietany kremówki
8 łyżek cukru
4 łyżki kakao
Sposób przygotowania
Robimy krem. W 1/2 szklanki mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, wbijamy żółtka i dobrze mieszamy trzepaczką. Do pozostałej szklanki mleka wsypujemy cukier i stawiamy na ogniu. Gdy się zagotuje, wlewamy mieszankę mleczno-jajeczną, cały czas mieszając. Powstały budyń przelewamy do czystego naczynia, przykrywamy folią plastikową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając zagęstnik, i mieszamy plastikową łopatką z mocno schłodzonym budyniem. Jeśli budyń jest bardzo gęsty, można go lekko zmiksować i dopiero wtedy wymieszać (lub zmiksować) ze śmietaną. Miskę z kremem szczelnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Pieczemy ptysie. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ptysiowe nakładamy do rękawa cukierniczego (albo do mocnej torebki na mrożonki z odciętym rogiem) i wyciskamy "paluchy" ciasta o długości 12 cm. Pieczemy 10 minut, po czym obniżamy temperaturę do 190°C i pieczemy kolejne 10 minut. Eklerki powinny się piec łącznie ok. 25 minut ostatnie 5 minut przy uchylonych drzwiczkach. Eklerki można posypać samym cukrem pudrem. Jeśli jednak chcemy je polać polewą, rozpuszczamy masło i część wlewamy do śmietany, a następnie - już ciepłą - śmietanę wlewamy z powrotem do garnuszka. Cały czas energicznie mieszamy trzepaczką, dodając cukier i kakao. Wystudzone ptysie rozcinamy na pół, nadziewamy kremem i polewamy.
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