Kuchnia

ciasta

Baton A'la Knoppers
Składniki:

Masa Mleczna

1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
175 g miękkiego masła
1 szklanka mleka w proszku

Masa Nugatowa

100 g masła
160 g nutelli
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
100 g orzechów laskowych posiekanych, podpieczonych (na suchej patelni)

Dodatkowo

3 duże suche wafle
70 g czekolady mlecznej
70 g czekolady gorzkiej
łyżka Golden Syroupu (można dodać miód lub pominąć)
40 g masła

Wykonanie

Masa Mleczna

Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku, mieszając. Gdy cukier się rozpuści, ostudzić. Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko, dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodać mleko w proszku i zmiksować.



Masa Nugatowa

Masło, nutellę, kakao zmiksować, na koniec dodać zmielone i posiekane orzechy, wymieszać.



Pierwszy wafel posmarować masą z nutelli, przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną, ponownie przykryć waflem. Obciążyć deseczką i włożyć na 2 godziny do lodówki.



Czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Do gorącej czekolady dodać masło i Golden Syroup.



Po stężeniu i sklejeniu się wafli posmarować je płynną czekoladą od strony kremu mlecznego. Poczekać, aż czekolada stężeje, pokroić na kwadraty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation