Kuchnia

⇒ SERNIK ⇒ SŁODKIE SZALEŃSTWO » ☕️ …✽

Sernik z pierniczkami
Składniki na tortownicę 22 - 23 cm

Składniki na spód:

190 g ciastek digestive w czekoladzie (dałam bez czekolady, bo tylko takie mi zostały)
60 g masła

Tortownicę wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Pokruszyć ciastka digestive lub zmiksować blenderem. Masło rozpuścić, wymieszać z herbatnikami. Gotową masą wyłożyć tortownicę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

80 dag sera twarogowego (ja dałam gotowy z wiaderka)
4 jajka
1 łyżka budyniu waniliowego
150 g cukru
2/3 łyżki kaszy mannej
75 g miękkiego masła
16 g cukru waniliowego
około 200 - 250 g pierniczków (dowolnych w czekoladzie, w lukrze, z nadzieniem)
aromat rumowy

Do dekoracji:

kilka kostek czekolady

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie partiami dodawać ser nadal miksując. Dodać masło, budyń w proszku, kaszę manną i aromat rumowy. Zmiksować do gładkości. Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie wmieszać do masy serowej. Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie warstwę pierniczków, i resztę masy serowej.

Piec około 60 minut w temperaturze 180ºC. Można przykryć od góry folią aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. Studzić w wyłączonym piekarniku, by nie opadł.

Po wystudzeniu najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem zetrzeć na górę kilka kostek czekolady.

Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation