Kuchnia

⇒ SERNIK ⇒ SŁODKIE SZALEŃSTWO » ☕️ …✽

Sernik czekoladowo - pomarańczowy
z czekoladkami Terry's


Składniki na spód:

160 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
40 g masła, roztopionego

Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera - ciastka umieszczamy w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzamy mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu łączymy z roztopionym masłem.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką. Odstawić do lodówki.

Masa serowa:

300 ml śmietany kremówki 36%
200 g czekoladek Terry's
500 g serka kremowego typu philadelphia, schłodzonego

Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Wsypać czekoladki Terry's, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady (w razie konieczności przetrzeć przez sitko by sos czekoladowy był jednolity, bez grudek). Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.

Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Dodawać serek kremowy, w trzech turach, ubijając po każdym dodaniu. Ubijać do powstania jednolitej masy serowej, nie dłużej.

Masę serową przełożyć na schłodzony spód, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

Polewa czekoladowa:

80 g mlecznej czekolady, posiekanej
40 ml śmietany kremówki 36%

Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Wsypać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady (w razie konieczności przetrzeć przez sitko by sos czekoladowy był jednolity, bez grudek). Poczekać chwilę, do lekkiego zgęstnienia.

Dodatkowo:

150 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1 łyżeczka cukru pudru
czekoladki Terry's do ozdoby

Sernik uwolnić z tortownicy i polać polewą czekoladową, odstawić do lodówki do zgęstnienia.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Udekorować sernik wyciskając bitą śmietanę z rękawa cukierniczego zakończonego tylką z wciętą gwiazdką np. Wilton 1M. Ozdobić czekoladkami.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-).


Moje Wypieki
Najsłodszy blog w sieci
By mojewypieki.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation