Kuchnia

Zupy

Chrzanowy żur na wieprzowinie

Składniki:
kość wieprzowa
pęczek włoszczyzny
5 jaj
5 łyżek starego chrzanu
25 dag wędzonki
4 ząbki czosnku
łyżka mąki pszennej
1 szkl śmietany
liść laurowy
sól
pieprz

Sposób wykonania:
Umytą kość wieprzowa przełożyć do garnka razem z obraną włoszczyzną i wędzonką.
Wrzucić jeszcze listek laurowy i zalać całość wodą.
Gotować na małym ogniu, aż powstanie aromatyczny wywar.
Wówczas go przecedzić i dodać do niego czosnek roztarty razem z solą, chrzan oraz śmietanę wymieszaną z mąką.
Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Na koniec wrzucić jeszcze wędlinę pokrojoną w paseczki oraz ugotowane na twardo jajka przekrojone na połówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation