DIY - zrób to sam

klatka

BIEDRONKA

Ciasto kakaowe:
- ½ kostki margaryny,
- ½ szklanki cukru,
- 1 i ½ szklanki mąki

Margarynę rozpuścić z cukrem, przestudzić, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Włożyć do zamrażalnika na tak długo, żeby dało się zetrzeć na tarce.

- ½ szklanki śmietany 18%,
- 2 łyżki dżemu,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżka kakao,
- 2 jajka

Wszystko razem dokładnie utrzeć, dodać starte ciasto, delikatnie wymieszać i upiec w wyłożonej pergaminem tortownicy (26 cm średnicy) w temperaturze 180-200 st.C. (ok. 30 minut).

Biszkopt:
- 3 jajka,
- ½ szklanki cukru,
- ¾ szklanki mąki

Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy i piec 25-30 minut w temperaturze 180 st.C. Po całkowitym ostygnięciu na całej powierzchni biszkoptu zrobić dość dużo otworów małym kieliszkiem lub foremką.

Krem:
- ½ opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
- ¼ szklanki cukru,
- ¾ szklanki mleka,
- ½ kostki margaryny

Budyń rozprowadzić w mleku i ugotować z cukrem. Ostudzić, a następnie utrzeć z margaryną.

Dodatkowo:
- 1 galaretka truskawkowa,
- 1 galaretka w ciemnym kolorze (jeżynowa, jagodowa)

Kakaowe ciasto posmarować kremem, przykryć biszkoptem z otworami, lekko wciskając w krem. W otwory wlać tężejącą ciemną galaretkę, schłodzić. Całość zalać tężejącą galaretką truskawkową, ponownie schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation