Kuchnia

..ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami


Bardzo szybkie i proste ciasto, bez dodatku jajek - na mące pełnoziarnistej i u mnie w wersji z cukrem brzozowym, który można zastąpić ewentualnie białym lub brązowym. Wilgotne o lekko orzechowym posmaku, z dodatkiem słodkich śliwek.
Zdrowsza i bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych ciast.
Ciasto zrobiło furorę u mnie w pracy więc serdecznie Wam polecam.
Godne i znacznie lżejsze zakończenie sezonu śliwkowego.

SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (użyłam razowej)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru brzozowego (lub 1 szkl. brązowego)
3/4 szklanki oleju (użyłam oleju kujawskiego tłoczonego na zimno)
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 kg odpestkowanych śliwek

W jednym naczyniu wymieszaj suche składniki, w drugim mokre. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj łyżką - tylko do połączenia składników.
Ciasto przelej do tortownicy (moja o średnicy 24 cm)wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Na wierzchu ciasta poukładaj śliwki skórka do dołu i lekko wciśnij w ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na godzinę - piecz do suchego patyczka.

SMACZNEGO :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation