Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

klopsiki w sosie koperkowym

składniki (wersja dla pułku wojskowego :) – 35 klopsów)

1,2 kilograma łopatki wieprzowej
2 jajka
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 czerstwe bułki pszenne
vegeta
sól
pieprz
na sos

2 -3 pęczki kopru
5 szklanek bulionu warzywnego
duży kubek śmietany
3 – 4 łyżki mąki
sól
pieprz
mięso mielę w maszynce – przez maszynkę przepuszczam też cebulę i czosnek. czerstwe bułki namaczam w wodzie i kiedy są już miękkie, wyciskam z nich wodę i dodaję do mięsa. wbijam 2 jajka, dodaję 2 łyżeczki vegety, odrobinę soli i świeżo mielony pieprz. wszystko należy wyrobić dokłądnie rękoma. jeśli mięso jest troszkę za rzadkie, można podsypać 2 łyżkami tartej bułki lub kaszy mannej. mokrymi rękoma formuję kulki – wielkość według uznania (chociaż ja wolę średnie, nie za duże), klopsiki obtaczam w mące i podsmażam ze wszystkich stron na patelni. w międzyczasie przygotowuję sos. gotuję bulion, dodaję do niego śmietanę rozrobioną z mąką i solą. przed wlaniem śmietany z mąką do bulionu, proponuję dodać trochę gorącej wody, żeby śmietana się nie zważyła. doprowadzam do wrzenia. sos nie powinien być bardzo gęsty, ani zbyt wodnisty. w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąki. wrzucam dużą ilość kopru – dwa spore pęczki. do sosu wrzucam klopsiki i wszystko razem gotuję jeszcze ok. 20 minut, na małym ogniu, od czasu do czasu w miarę możliwości mieszając. podawać z ulubionymi dodatkami – w moim przypadku z kaszą. spora ilość, ale rozchodzi się zaskakująco szybko :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation