Kuchnia

Przepisy

kruche ciasto z czeresniami i czekoladowym kremem

Ciasto:

400g mąki,
2 duże jajka,
200 g masła,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru

Masa czekoladowa:

1 l mleka,
3 budynie waniliowe/śmietankowe po 37g każdy (bez cukru),
3/4 szklanki cukru,
350 g gorzkiej czekolady posiekanej

Warstwa owocowa:

czereśnie 700 g (waga bez pestek),
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru

Ciasto: masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Zagniatamy kruche ciasto. Dużą formę 35x24 cm wykładamy papierem do pieczenia, rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim dno i boki.

Masa czekoladowa: 750 ml mleka gotujemy z cukrem, w pozostałym mleku mieszamy proszku budyniowe. Do gotującego się mleka dodajemy rozmieszaną zawiesinę. Mieszamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia.

Owoce pozbawiamy pestek, w dużej misce mieszamy je z bułką tartą i cukrem. Wysypujemy na spód. Zalewamy gorącą masą czekoladową. Wstawiamy do piekarnika na ok. 50-60 minut (temperatura 180 stopni). Studzimy, wstawiamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation